Pictures Vitamine / Mineralen / Celzouten Omschrijving / Eigenschappen Functie en toepassing Gebrek aan Natuurlijke bronnen Info en evt. geestelijk karakter Opmerkingen en Advies Aanvullende info Steekwoorden om te zoeken
  Alfa Liponzuur
andere naam is:
thioctinezuur
Alfaliponzuur geniet zijn grootste faam als antioxidant; als stof die vrije radicalen elimineert.

Feitelijk is het een bijzonder krachtige, breedspectrum antioxidant.

Dit hangt onder meer samen met de volgende eigenschappen:
•het passeert gemakkelijk de bloed-hersenbarrière
•het is oplosbaar in water én vet
•alfaliponzuur wordt gemakkelijk omgezet in dihydroliponzuur, eveneens een antioxidant

Alfaliponzuur komt in twee vormen voor. De natuurlijke, lichaamseigen R-vorm en de synthetische S-vorm. Synthetisch word afgeraden.

Alfa-liponzuur zorgt ook voor een hogere opname van glucose in de cellen.

Dit gebeurt via hetzelfde mechanisme dat insuline gebruikt
• Diabetes type 1 +2
• Diabetische neuropathie
• Insuline resistentie syndroom
• Leverziekten
• Oogaandoeningen (cataract, glaucoom, netvliesbeschadiging)
• Burning mouth syndroom
• Bescherming tegen straling
• Wonden
• Carpale-tunnelsyndroom
• Etalagebenen
• Alzheimer, Parkinson
• Zware metalen belasting (o.m. cadmium, kwik, koper, ijzer)
• Verhoogde oxidatieve stress
• Veroudering
  Alfa-liponzuur is in voedsel gebonden aan het aminozuur lysine.

In orgaanvlees zoals de nieren, hart en lever komt deze stof veel voor.

In mindere mate is alfa-liponzuur ook te vinden in erwten, spinazie, broccoli en tomaten.
  Andere benamingen voor deze stof zijn thio-octaanzuur en delta pentaanzuur.

Omdat we in onze cellen alleen rechtsdraaiend alfa liponzuur gebruiken, is het het beste voor ons lijf en het goedkoopst voor ons budget om R-alfaliponzuur  te gebruiken.

Diabeten gebruiken alfa-liponzuur ter behandeling van schade aan de structuur en werking van de zenuwen aan handen en voeten (ook wel perifere neuropathie genoemd).

Deze pijnlijke zenuwaandoening kan verscheidene symptomen veroorzaken, zoals branderige voeten, problemen met het gebruik van de handen en moeilijk lopen
alfaliponzuur kan de bloedsuikerspiegel verlagen en de spiegel van schildklierhormoon beinvloeden.


Alfa-liponzuur wordt ook ter behandeling van veel andere aandoeningen gebruikt, zoals Parkinson, Alzheimer, grauwe staar en glaucoom
ogen
glaucoom
bloedsuikerspiegel
Diabetes 
  Arginine In belang is voor vaatverwijding, weefseldoorbloeding, bloeddruk en het goed functioneren van hart, longen, nieren, immuunsysteem, hormoonstelsel (waaronder bijnieren en hypofyse) en zenuwstelsel.

Bovendien is arginine voorloperstof van creatine (belangrijk voor spierfunctie en uithoudingsvermogen) en polyamines belangrijk voor onder meer celdeling.

Suppletie met arginine ondersteunt het immuunsysteem en bevordert het herstel na ziekte.

Tevens draagt arginine bij aan een goede hormoonhuishouding en een gezonde seksuele vitaliteit.

Bij lichamelijke inspanning helpt arginine de prestaties te verbeteren, mede door de gunstige invloed op longen, hart, bloedvaten, hormoonstelsel, zenuwstelsel en spieren.

Een goede argininevoorziening draagt bij aan het remmen van verouderingsprocessen.
•Operatie, trauma
•Brandwonden, doorligwonden
•(Preventie) hart- en vaatziekten
•Versterking immuunsysteem (onder meer bij hiv/aids, tuberculose, malaria)
•Lekkende darm
•Sport
•Impotentie, onvruchtbaarheid
•Veroudering
•Dementie
•Angst/stress (in combinatie met lysine)
•Maagzweer, zuurbranden
•Interstitiële cystitis
•Diabetes mellitus, metabool syndroom
•Obesitas
•Levercirrose
slechte doorbloeding Noten, zaden, cacao, vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren, natuurlijke soja   bloeddruk en kaliumspiegel worden versterkt.

werkt vaatverwijdend

Verlaagd bloedglucosespiegel

•Omega-3 vetzuren versterkt het gunstige effect van L-arginine op het zelfherstellend vermogen van huid en andere bindweefsels

•L-arginine beschermt mogelijk tegen toxische effecten van aluminium (preklinisch onderzoek - dementie).
Bij personen die versterkt arginine nemen stijgt het stikstofoxide spiegel in het bloed. Stikstofoxide ontspant de wanden van de bloedvaten en verbeterd zo de doorbloeding van het hele lichaam, inclusief het zwellichaam in de penis.3 Daarnaast verhoogt arginine de nitrietoxidespiegel wat de slagaders elastischer maakt.4 Dit effect kan de bloeddruk verlagen en de erectiele functie verbeteren.5 Daarnaast komen voedingsstoffen en zuurstof sneller via het bloed naar de organen wat over het algemeen positief op de mannelijke potentie, uithoudingsvermogen en seksuele prestatie uitwerkt  
  Carnitine Vanwege de vet verbrandende werking en de optimalisering van de vetstofwisseling wordt carnitine vaak »fatburner« genoemd: Zogenaamde vetzuren dienen in de mitochondriën, de elektrische centrale van de cellen als brandstof voor energieproductie. De waardevolle lange-keten vetzuur moleculen kunnen de innerlijke mitochondriale membraan alleen door een verestering met carnitine passeren, terwijl middellange- en korte-keten vetzuren het membraan ook zonder deze biocarrier doordringen. Carnitine speelt een belangrijke rol in de energie stofwisseling van de dierlijke en plantaardige cellen, verbetert de energievoorziening van de hersencellen en draagt bij tot een verhoogde stressweerstand. De omgang met stress, mentaal of van fysieke aard wordt vergemakkelijkt         In combinatie met regelmatige sportieve activiteiten kan carnitine aan een verhoogde vetverbranding bijdragen en zo van voordeel zijn voor allen die hun gewicht willen verminderen.1 Daarbij bepaalt de hoeveelheid carnitine de snelheid waarmee het vet getransporteerd kan worden. De behoefte is bij mannen en vrouwen verschillend, aangezien mannen van natuur uit meer carnitine in hun rode bloedcellen hebben dan vrouwen.

Studies hebben aangetoond dat bij overgewicht een carnitine-tekort kan bestaan. In deze gevallen is suppletie met carnitine zinvol
 
  Avena Sativa Lichaam en geest stimuleren

Avena Sativa is meer dan voeding voor paarden. Het is een traditionele alternatieve remedie die het lichaam en geest gaat stimuleren.

Vooral wanneer mensen zich gespannen voelen kan dit kruid wonderen doen. Daarnaast zou het zelfs helpen bij vormen van lichte depressie.

De kruiden werken in op de hersenen, en brengen ze daardoor los van alle spanning. Het heeft een krachtige werking op het centrale zenuwstelsel.

Tegelijkertijd zal avena sativa libido stimulerend werken. Maar alleen zal avena sativa libido verhogend werken, het zal ook nog eens de prestatie verbeteren. Het kan dus ook gebruikt worden om de erectie verbeteren.

Het wordt vaak gebruikt tijdens de menstruatie, wanneer die gepaard gaat met krampen.

Het grote voordeel van de avena sativa werking, is dat het weinig bijwerkingen bevat. Om die reden is het middel zeer populair geworden om de prestaties zowel fysiek als mentaal te verbeteren.

Gemoedstoestand verbeteren

We hebben reeds gesproken in de inleiding over het stimulerend effect op de geest en op het zenuwstelsel.

Dat is de grootste reden waarom het zo geschikt is om het libido te verbeteren. Maar niet alleen het libido zal daardoor verbeteren.

Onze gemoedstoestand wordt een stuk beter. Zo zullen symptomen als vermoeidheid, stress en angst daarmee kunnen worden behandeld. We zullen ons minder gespannen voelen en dat heeft een grote impact op onze levenskwaliteit.

We zullen ons stukken beter voelen en dus ook gelukkiger zijn. Deze eigenschap wordt vooral gebruikt door vrouwen tijdens de menopauze. Of vrouwen die zich bevinden net voor de menopauze. En te maken krijgen met deze symptomen.
Goed voor het hart

Dit is natuurlijk één van de meest belangrijke eigenschappen van de werking van avena sativa. Het zal bescherming bieden voor het hart.

Dit komt doordat het onder andere zal helpen om slechte cholesterol uit het lichaam te halen. En daardoor zal zorgen voor een betere balans tussen de goede en de slechte cholesterol in ons lichaam.

Een andere werking van avena sativa op het hart, is door zijn bloeddruk verlagende eigenschap. Men gaat ervan uit dat dit grotendeels komt door de sterke antioxidanten die terug te vinden zijn in de plant

Ook zal het bescherming bieden tegen aderverkalking.
Avena Sativa Libido

De avena sativa libido verhogende werking is meer te verklaren door het stimulerend effect op ons zenuwstelsel. We voelen ons meer ontspannen en meer relaxt. Dat heeft meteen impact op onze gemoedstoestand, maar ook op onze zin in seks.

Wanneer we ons optimaal voelen hebben we duidelijk meer zin in seks en een hoger libido, dan wanneer we ons slecht of gespannen voelen.

Een andere eigenschap is door het verhogend effect op het mannelijk hormoon testosteron. Dit is geen enkel probleem bij vrouwen. Want die hebben dit hormoon nodig om het libido normaal te houden. Een te laag testosteron zal ervoor zorgen dat het libido gaat kelderen.
wilde haver Avena Sativa Erectie

Dit is ook praktisch dezelfde manier als hoe het de erectie bij mannen zou verbeteren. Doordat het gaat inwerken op het vrije testosteron.

Het kruid zal ervoor zorgen dat er meer testosteron beschikbaar is waardoor ook makkelijker een erectie kan ontstaan.

Een andere avena sativa werking die de erectie zou kunnen verbeteren is het bloeddruk verlagend effect. Door een dalende bloeddruk kan er ook een betere bloedcirculatie plaatsvinden. Waardoor dit ook een gunstig effect zal hebben op de geslachtsorganen en dus op de erectie.
Is ook voor: Urinewegen

Weten dat vrouwen vaak last hebben van blaasontsteking, dan is dat goed nieuws. Een vochtafdrijvende werking zal alle organen die te maken hebben met de urineafvoer gaan reinigen.

Deze organen zijn de blaas, de nieren en zelfs de baarmoeder. Die krijgen een extra reiniging waardoor bacteriën en overtollige stoffen kunnen worden afgevoerd uit het lichaam.

Het is niet meteen een middel die men gaat aanraden tegen blaasontsteking. Toch kan het door zijn krachtige reinigende werking bijdragen aan een gezonde blaas.
Bloedsuiker in balans brengen
Avena sativa zal ervoor zorgen dat de bloedsuiker in balans blijft. Zeker wanneer we een maaltijd eten die rijk is aan koolhydraten. Dit kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerwaarden gaan pieken. Waardoor heel wat insuline nodig is om deze piek op te vangen.

Dit kan leiden tot moeheid na het eten en kan op de lange termijn natuurlijk het risico op diabetes type 2 verhogen.

De reden waarom avena sativa de bloedsuiker in balans helpt brengen is door zijn hoge gehalte aan vezels. Die zullen de spijsvertering vertragen. En zullen op die manier ook de opname van glucose door het bloed gaan vertragen. Waardoor de bloedsuiker minder snel gaat stijgen. Waardoor ook het risico op diabetes type 2 een stuk lager wordt.

Menstruatie
Vrouwen die avena sativa gebruiken zullen dit hoofdzakelijk doen om de menstruale klachten te doen verdwijnen. Een kruidendokter kan het aanraden om het te gebruiken.

De problemen rond de menstruatie die hiermee kunnen worden verholpen hebben dan vooral te maken met buikkrampen of een opgeblazen buik.

Het gebruik van avena sativa kan er dan voor zorgen dat de buikkrampen verzacht worden en dat het opgeblazen gevoel verminderd wordt. De grootste reden waarom het die opgeblazen buik kan helpen afnemen is door zijn licht vochtafdrijvend effect.
 
Damiana We weten dus dat de belangrijkste voordelen van de damiana werking te maken hebben met het libido. Andere gunstige effecten zijn de werking van de plant tegen problemen met de spijsvertering. Het zou de spijsvertering dusdanig verbeteren en kan in hogere dosering zelfs constipatie helpen voorkomen.

Voldoende onderzoeken hebben kunnen aantonen dat het kruid bij mannen de seksuele gezondheid kan verbeteren. Dit is zeker niet alleen een volksverhaaltje van de indianen. (bron)

We konden niet alleen vaststellen dat er sterke verbeteringen bij mannen worden opgemerkt. Ook bij vrouwen kan damiana helpen bij het verhogen van het libido. Dit is zeer goed nieuws voor vrouwen die te kampen hebben met een lager libido.

Niemand weet echter met 100% zekerheid hoe het komt dat de damiana werking zo gunstig is op de seksualiteit bij mannen en bij vrouwen. Men gaat er van uit dat het langs de ene kant de bloeddoorstroming verbetert naar de geslachtsorganen. En daarbij zal helpen om de penis makkelijker stijf te maken. En bij vrouwen de clitoris en de vagina gevoeliger zal maken.

Andere gaan er dan weer van uit dat het komt door zijn anti-oestrogene werking. Het zal waarschijnlijk wel een combinatie van beide zijn. Want middelen die de bloeddoorstroming verbeteren zullen automatisch de erectie verbeteren. Maar zullen daarvoor niet altijd ook het libido verbeteren.

Dus hebben we met de damiana werking op de potentie en het libido. Twee verschillende mechanismen die dat verbeteren. De anti-oestrogene werking. En de stimulerende werking op de bloedsomloop.
Damiana is een seksuele stimulant. Het bevat bestanddelen die direct de zenuwen van de geslachtsorganen stimuleren.

Damiana werkt ontspannend, geeft een milde high en is licht afrodiserend. De werking houdt ongeveer een tot twee uur aan. Langdurig gebruik van damiana werkt potentieverhogend en helpt bij vrouwen de hormonale huishouding te reguleren.
          betere stoelgang
  D-Mannose D-mannose is een natuurlijke suiker, wat ons lichaam zelf in hele kleine hoeveelheden aanmaakt. Je vindt het ook in kleine hoeveelheden in planten, bomen en vruchten. In cranberry’s zit bijvoorbeeld ook een beetje d-mannose.

Je kunt het vergelijken met een soort glucose. Het is een enkelvoudige suiker en een van de meest eenvoudige koolhydraten.
Om te weten hoe d-mannose werkt, is het in eerste instantie handig te weten wat zich precies in je blaas afspeelt wanneer je een blaasontsteking hebt. Bij een blaasontsteking bevinden zich bepaalde bacteriën in de blaas die daar niet thuishoren. Vaak is dat de E-coli bacterie, een bacterie die zich oorspronkelijk in de darmen bevindt. Via de urinebuis kan deze je blaas binnendringen. Daar hecht de E-coli zich aan de blaaswand, waardoor een ontsteking in de blaas ontstaat.

D-mannose werkt eigenlijk hetzelfde als klittenband. Zodra het je blaas binnenkomt, trekken de d-mannosedeeltjes de E-coli-deeltjes naar zich toe. Deze deeltjes hechten zich aan elkaar, waardoor de bacteriën makkelijker meegaan tijdens het plassen en op die manier je lichaam verlaten.
  cranberries       blaasonsteking
  Epimedium brevicornum Wat doet het Epimedium brevicornum extract?
Sport, stress en vermoeidheid

Onder invloed van Epimedium stijgen meestal de concentraties van neurotransmitters (dopamine, noradrenaline en serotonine)
en de
hormonen (testosteron, schildklierhormonen).
Er moet dan wel een tekort aan die stoffen zijn.
 
Epimedium beperkt de hoeveelheid cortisol als er teveel van is en kan daarmee het herstel na inspanning verbeteren.
Het hormoon uit de bijnierschors wordt aangemaakt bij lichamelijke en geestelijke
stresstoestanden, zo ook bij zware sportinspanningen.

Cortisol heeft een katabole (of anti-anabole) werking.
Overtraindheid heeft met een verstoorde testosteron/cortisolbalans in het lichaam te maken.

Naar verhouding teveel cortisol is slecht voor
sportprestaties. Epimedium moet de verhouding gunstig veranderen.
 
Vooral het terugbrengen van de hormonen naar normale waarden is dan het doel.
Uiteindelijk kan dat leiden tot een toename van
spiermassa.
        Erecties / sexprestaties
Icariine in Epimedium extract heeft invloed op het tot stand komen van erecties.

Het is dan de bedoeling dat het gladde spierweefsel ontspant van het corpus cavernosum (zwellichaam).

Meer bloed kan door de
vaatjes stromen, met een erectie als resultaat.
 
Het centrale zenuwstelsel heeft via neurotransmitters invloed op dit systeem.
Extra stikstofmonoxide is ook een belangrijke stof bij de
vaatverwijding.

Het stimuleert een enzym dat voor meer cyclisch
guanosinemonofosfaat (cGMP) zorgt.
Die stof zorgt ervoor dat de
bloedvaatjes in de penis verwijden.
Meer cGMP is dus goed voor een
erectie.
Het enzym fosfodiesterase (PDE5) breekt cGMP af.
 
Sildenafil (Viagra) kan dat proces remmen.
Icariine verhoogt ook
aantoonbaar op gelijke wijze de hoeveelheid cGMP in het zwellichaam  (penis, clitoris).
 
  Fenylalanine Bij een verwonding of chronische pijn kan ons lichaam endorfinen aanmaken.

Dit zijn hormonen die lijken op pijnstillers.

Door de werking van bepaalde enzymen worden de endorfinen na betrekkelijk korte tijd wat betreft hun pijnstillend vermogen onwerkzaam gemaakt.

DL-Fenylalanine blijkt nu de werking van de betreffende enzymen af te remmen, waardoor de endorfinen veel langer hun pijnstillende werking kunnen uitoefenen.

Bij reumatoïde artritis kan DL-Fenylalanine vermindering van de zwelling en pijn in de gewrichten geven.
    sojaproducten, magere melk, kaas, kwark, vis, gevogelte, schaal- en schelpdieren,pinda’s, havervlokken, pompoenpitten.   DL-Fenylalanine stimuleert ook de productie van het hormoon CCK (cholecysto-kinine), dat betrokken is bij het verzadigingsgevoel, hetgeen van belang kan zijn bij overgewicht

DL-Fenylalanine wordt behalve voor pijnbestrijding ook gebruikt voor behandeling van depressies, ziekte van Parkinson en multiple sclerose
Op voedings middelen staat vaak omschreven dat aspartaam een bron is van fenylalanine.

Desondanks is aspartaam geen belangrijke bron van fenylalanine in de voeding, want fenylalanine is een aminozuur en aspartaan een schadelijke zoetstof voor ons lichaam die de zenuwbanen kunnen aantasten.
tegen pijn
  GABA GABA is een afkorting voor Gamma-Aminoboterzuur . Het functioneert als een remmende neurotransmitter in de hersenen, welke direct van invloed is op de persoonlijkheid en het vermogen om stress te beheren.

Als u inslaap of doorslaapproblemen heeft, kan GABA u helpen beter te slapen, want het werkt in de ontspanningsruimte van de hersenen.

Wanneer de hersenen opgewonden of overactief raken, stimuleert GABA de hypofysevoorkwab, die zorgt voor de afgifte van het “Human Growth Hormone”, dat mensen helpt beter te slapen.
Dit is slechts één voordeel van GABA.

Enkele andere belangrijke functies van GABA zijn:

• Helpt bij het ontspannen
• Verhoging van de de alertheid
• Verhoging van de  groeihormoonspiegel
• Verbetering van de geheugenfunctie
• Bevordering van het spierherstel
• Bevordering van het gevoel van welzijn
• Vermindering van stress
• Vermindering van angst
Angst
Verminderde zin in seks
Hoofdpijn
Hartaandoeningen
Hypertensie
Prikkelbaarheid
Hartkloppingen
Epileptische aanvallen
Amandelen
Bananen
Runderlever
Broccoli
Zilvervliesrijst
Heilbot
Linzen
Sinaasappelen en andere citrusvruchten
Rijstzemelen
Spinazie
Walnoten
Volkoren haver
Volkoren, hele granen geen tarwe.
ADD.
Sommige ouders hebben gemeld dat hun kind met de diagnose ADD door voeding modificatie en GABA met vitamine B suppletie zijn “genezen” van ADD.
Gamma Amino Boterzuur Zuur met vitamine B
Gamma-aminoboterzuur (GABA) met vitamine B, is een krachtig, niet essentieel, aminozuur dat grote voordelen heeft voor de hersenen.

GABA wordt vaak aangeduid als de natuurlijke "kalmerende agent" voor de hersenen en helpt ons om angst, spanning en nervositeit te verlichten.

De B-vitamines hebben ook een uitstekende ontspannende eigenschappen.

Een combinatie van beide supplementen kan de ongelooflijke klus te klaren om op een natuurlijke wijze stress en angst te verlichten.
De B-vitaminen bevorderen gevoelens van ontspanning en voorkomen geheugenverlies.

Samen met vitamine B, kan GABA een aanzienlijke bijdrage leveren en helpen patiënt met angsten en stress en zo de algehele functie van de hersenen bevorderen.
slaapproblemen
  Ginko Biloa Een medicijn voor hart, longen en een regelmatige urine lozing , een beter libido.
En weerstand tegen bacterien en schimmels. Gesnipperde bladen in een stoombadje is goed tegen verkoudheid.

1. Fenomeen van Raynaud; etalagebenen; oorsuizen

Aandoeningen die worden veroorzaakt door een slechte doorbloeding, zoals het fenomeen van Raynaud en etalagebenen, kunnen worden bestreden door het gebruik van ginkgo biloba. Ginkgo biloba heeft immers een vaatverwijdend en bloedverdunnend effect. Om die reden kan het ginkgo biloba extract ook verlichting bieden bij tinnitus

2. Concentratievermogen

Uit een onderzoek, uitgevoerd door het Instituut voor Medische Psychologie aan de Universiteit van München, is gebleken dat ginkgo biloba de concentratie kan verbeteren, cognitieve achteruitgang kan terugdraaien en gevoelens van vermoeidheid kan wegnemen. Het plantenextract blijkt zelfs effectief te zijn bij de behandeling van Vertigo; een aandoening aan de hersenen waarbij er te weinig bloed naar de hersenen wordt gevoerd
Bloedvaten

Ginkgo bevordert vooral de bloeddoorstroming en voorkomt bloedklontering, tot in de kleinste vaatjes en dus ook in de hersenen. Omdat er hierdoor meer zuurstof in de hersenen komt krijg je een betere hersenfunctie. Het kan je helpen om dingen beter te onthouden en ook je concentratievermogen kan erop vooruitgaan.

Voor veel dingen goed

Logischerwijs kan Ginkgo ook helpen bij herstel van hersenen na een CVA (herseninfarct), hersenbloeding, aderverkalking, beroerte, maar ook bij concentratiestoornissen, beginnende dementie, ziekte van Alzheimer en depressiviteit.

Ook bij kwalen zoals hoofdpijn, oorsuizen, duizeligheid en evenwichtsstoornissen, die vaak gerelateerd zijn aan bloeddoorstroming kan je Ginkgo inzetten.
      Vingers, benen, tenen haar & gezicht…

Veel mensen hebben tijdens de koudere maanden last van wintertenen of de ziekte van Raynaud (witte koude vingers). Omdat Ginkgo de doorbloeding in de kleinste vaatjes stimuleert kan dit zeer effectief werken bij deze aandoeningen, maar bij voorbeeld ook bij etalagebenen, spataders, aambeien of couperose.

Het helpt ook om haargroei te bevorderen omdat het de stroom van bloed en voedingsstoffen naar de hoofdhuid en door het hele lichaam stimuleert. Hierom wordt Ginkgo wel toegevoegd aan shampoo.
   
  Ginko Biloa 2 . Dementie en Alzheimer

Eén van de meest bekende toepassingen van ginkgo biloba is bij de (preventieve) behandeling van dementie en alzheimer. Ginkgo biloba staat wereldwijd bekend als het “hersenkruid”. Wanneer dementie of alzheimer is gediagnosticeerd, kan het gebruik van ginkgo biloba de symptomen van deze ziektes afremmen. Uit onderzoek is gebleken dat alzheimerpatiënten die naast reguliere medicatie ook ginkgo biloba innamen, zich beter voelden dan patiënten die alleen reguliere medicatie innamen.

4. Mentale aandoeningen

Personen die lijden aan psychische aandoeningen, zoals angst- en stemmingsstoornissen, hebben baat bij het gebruik van het ginkgo biloba extract. Uit onderzoek blijkt dat de inname van het ginkgo biloba extract ervoor zorgt dat patiënten beter kunnen omgaan met stressfactoren. Daarnaast heeft ginkgo biloba een stabiliserende werking op de hormoonspiegel. Het is gebleken dat de hoeveelheid stresshormonen in het lichaam (cortisol en adrenaline) afneemt door inname van het ginkgo biloba extract [4].
5. Premenstrueel syndroom

Tegenwoordig lijdt ongeveer 75% van alle menstruerende vrouwen aan het premenstrueel syndroom (PMS). De meest voorkomende klachten zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, kramp, spierpijn en stemmingswisselingen. Uit een studie uit 2008 komt naar voren dat diverse PMS-symptomen aanzienlijk kunnen worden verminderd door het gebruik van ginkgo
    10. Astma

Uit studies is gebleken dat ginkgo biloba ingezet kan worden bij de behandeling van astma. Ginkgo biloba werkt immers ontstekingsremmend en doet dienst als krachtig antioxidant. Daarnaast ondersteunt ginkgo biloba de goede werking van het zenuwstelsel. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat ginkgo biloba het gevoel van benauwdheid vermindert bij astmapatiënten [4].
6. Gezichtsvermogen

Hoewel aanvullend bewijs nodig is, bestaat het vermoeden dat ginkgo biloba een positief effect heeft op het gezichtsvermogen. Ook zou ginkgo biloba ervoor zorgen dat een vermindering van het gezichtsvermogen door ouderdom wordt afgeremd. Het is bewezen dat ginkgo biloba de bloedtoevoer naar de ogen verbetert en de negatieve effecten van vrije radiale straling, zoals UV-straling, tegengaat. Van beide eigenschappen is bekend dat zij een gezond gezichtsvermogen ondersteunen
7. ADHD en dyslexie

Ginkgo biloba kan het concentratievermogen bevorderen. Deze eigenschap maakt het plantenextract geschikt als hulpmiddel tegen ADHD. Daarnaast bestaan er aanwijzingen dat ginkgo biloba ondersteunend werkt bij dyslexie. Uit onderzoek is immers gebleken dat ginkgo biloba het geheugen en concentratievermogen ondersteunt. Verdergaand onderzoek is in dat kader wel noodzakelijk [4].

8. Libido

Eerder in dit artikel kwam al aan bod dat ginkgo biloba een positief effect heeft op de hormoonbalans. De oorzaak van een laag libido kan gezocht worden in een tekort aan het hormoon serotonine. Vaak is dit het geval wanneer er sprake is van een depressie. Ginkgo biloba heeft de eigenschap dat het de hormoonbalans herstelt, waardoor het libido zal toenemen.

Anderzijds is bekend dat ginkgo biloba de bloedvaten doet verwijden. Dat zorgt ervoor dat de doorbloeding richting de genitaliën toeneemt. Het ginkgo biloba extract kan dus op een natuurlijke manier de potentie verhogen [4
 
Glucosamine In de gewrichten van ons bewegingsapparaat bevindt zich tussen de botten een kleine ruimte (de synoviale ruimte) die gewrichten toestaat vrij te bewegen.

Deze ruimte is gevuld met synoviale vloeistof, een vrij dikke vloeistof waar hyaluronzuur en lubricine deel van uitmaken.

De synoviale vloeistof heeft twee belangrijke functies: het is een smeermiddel voor het gewricht en het is een transportmiddel voor de voeding van het kraakbeen.

Bij artrose was aanvankelijk dat glucosamine, als belangrijkste bouwsteen van de glycosaminoglycanen, die de aanmaak van het kraakbeen moet stimuleren.
•Artrose (gewrichtsslijtage met pijn, bewegingsbeperking, stijfheid, zwelling)

• gewrichtsletsel, mechanische stress (sport, RSI), erfelijke aanleg voor artrose, gewrichtsafwijkingen, spierzwakte.

•Spataderen, aambeien.

•darmziekten -ziekte van Crohn
pijnlijke gewrichten Glucosaminesulfaat wordt gewonnen uit schaaldieren, glucosamine-HCl is van plantaardige herkomst (maïs).   Glucosamine is ook van belang voor de kwaliteit van bindweefsel elders in het lichaam, zoals bloedvaten, huid en slijmvliezen van het maagdarmkanaal •Omega-3 vetzuren versterken het effect van glucosamine bij osteoartritis  
  Geel wortel / Kurkuma           Door kurkuma(extract) te gebruiken in combinatie met zwarte peper (peperine) wordt de opname van curcumine met maar liefst 2000% beter     
  Glutamine Aanmaak van glutamine in het lichaam
Het lichaam maakt zelf glutamine aan in:
• de skeletspieren
• longen
• hersenen
• vetweefsel

Herstel slijmvliezen maag en darmen
Glutamine kan ook worden gebruikt voor het genezen van zweren in de maag en darmen. Dit gebeurt doordat glutamine helpt om de slijmvliezen te genezen

Glutamine kan ook een rol spelen bij mensen die last hebben van angsten of depressies.

En ook bij goed kunnen (door)slapen kan glutamine helpen.
Dit komt omdat glutamine een voorloper is van GABA, een neurotransmitter die invloed heeft op onder andere stress, ontspanning, spierherstel en geheugenfuncties.

Het wordt daarom ook gebruikt om sportprestaties te verbeteren en om mentale prestaties, zoals bijvoorbeeld examens, te optimaliseren
Functies
L-glutamine is betrokken bij stofwisselings processen, zoals:
•de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten

• En de zuurbase balans van het lichaam

•regulering van het celvolume

•herstel van maag- en darmslijmvliezen

•energiebron voor de dunne darm en voor cellen van het immuunsysteem
bouwstof voor glucosemoleculen

•vervoer stikstof en afvoer van ammoniak
Tekorten aan l'glutamine kunnen onder andere ontstaan door:

• stress
• veel sporten
• weinig eten of vasten
• leverziektes zoals cirrose
• zware infectieziektes
    Het is van belang voor de (darm)slijmvliezen en ook voor het immuunsysteem.

Zeker als het immuunsysteem aan het werk wordt gezet door het lichaam, verbruikt het veel glutamine.
In de slijmvliezen wordt met behulp van glutamine IgA aangemaakt.
IgA, een antilichaam, is van belang voor de afweer in de slijmvliezen.
IgA is weer belangrijk voor de bestrijding van candida.

Als er tekorten zijn aan glutamine heeft het dus wel degelijk zin om glutamine aan te vullen.

Het bevordert dan de wondgenezing, het verbetert de werking van het immuunsysteem en het versterkt de darmwand (slijmvliezen).
Als de zuurgraad in het lichaam toeneemt, gaan de nieren duidelijk meer glutamine gebruiken.

Glutamine voor de hersenen
Glutamine komt ook er veel voor in het hersenvloeistof en is een bouwstof voor een aantal neurotransmitters zoals GABA en glutaminezuur

Glutamine is o.a. betrokken bij het zuur-base evenwicht, de regulering van het celvolume, de stofwisseling van eiwit, vet en koolhydraten en het is een brandstof voor de darmen en van de cellen van het immuunsysteem
Opbouw spieren
  Isoleucine Isoleucine, samen met de andere twee vertakte-keten-aminozuren kan spierherstel bevorderen na fysieke inspanning en is op zich nodig voor de vorming van hemoglobine en ter ondersteuning bij de regulering van de bloedsuikerspiegel en energieniveau’s. Het is ook betrokken in bloed stolselvorming.

Isoleucine wordt veel gebruikt in de medische wereld voor de behandeling van verschillende omstandigheden / aandoeningen waarvan diabetes onder andere één is.

Door zijn glucogene eigenschappen heeft dit aminozuur goede prestatie geleverd met betrekking tot bloedsuikers.

Diabetici die regelmatig dit soort supplementen gebruiken zijn meestal beter in staat om hun bloedsuikerspiegel te beheersen.
Ook wordt verondersteld dat het de minimale productie van insuline bevordert
Enkele functies van isoleucine zijn onder andere de regulering van de bloedsuikerspiegel in het lichaam en de productie van hemoglobine. Dit aminozuur is ook noodzakelijk voor het herstel van de spieren na het sporten en is tevens belangrijk in de stofwisseling om energie te produceren.

Isoleucine is ook gunstig om spierverlies te voorkomen bij mensen met verzwakkingen zoals ziekten. Het is daarnaast essentieel voor de productie en het onderhoud van lichaamseiwitten en noodzakelijk voor de stikstofbalans bij volwassenen. Vaak wordt gedacht dat deze aminozuren alleen van belang zijn voor mensen die spiermassa willen opbouwen of behouden
Een tekort aan isoleucine is bijna enkel te vinden bij mensen met een tekort aan eiwitten in hun voeding, maar de symptomen kunnen onder meer hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, depressie, verwardheid en prikkelbaarheid zijn.

Symptomen van een te kort aan isoleucine kunnen lijken op de symptomen van hypoglykemie.

Er is ook een tekort aan deze voedingsstof gevonden bij mensen met een mentale en fysieke stoornis.
vlees, vis, eieren, bonen, noten en zaden. BCCA is:
• isoleucine
• leucine
• valine
BCAA breed inzetbaar
Aanvulling van BCAA’s verhinderen de snelheid waarmee andere aminozuren worden afgebroken en verbruikt.

BCAA’s aanvulling kan zinvol zijn bij alle situaties van distress waarbij spierweefsel wordt afgebroken.

Denk daarbij aan: chirurgie, brandwonden, calorische restrictie, zware lichamelijke inspanningen zoals duursport en zware infecties.

Dan ontstaat in spierweefsel een tekort aan BCAA’s, waardoor spierzwakte en vermoeidheid kan ontstaan. 
Branched Chain Amino Acids, vertakte keten aminozuren (BCAA), zijn essentiële aminozuren; het lichaam kan deze verbindingen niet zelf aanmaken.

Het lichaam is in staat om leucine, isoleucine en valine te vormen uit alfa-keto-analogen, maar deze stoffen zijn meestal niet aanwezig in de voeding.

We zijn dus afhankelijk van aanvoer van leucine, isoleucine en valine via de voeding.

 Drie bijzondere aminozuren (BCAA) hebben kort voor en meteen na een zware inspanning een gezonde natuurlijke anabole werking op de spierstofwisseling.

Na een krachttraining kan de inname van enkele grammen BCAA de stofwisseling in de spiercelkernen positief beïnvloeden, waardoor de kracht toeneemt.
chronische onstekingen
  L-lysine Lysine wordt gebruikt voor de eiwitsynthese en is onder meer van belang voor de synthese van enzymen, hormonen en antilichamen.

Aangezien lysine antivirale activiteit bezit tegen het herpes simplex virus, wordt het aminozuur vaak gesuppleerd voor de preventie en behandeling van een koortslip (herpes labialis); de inname van arginine (noten, zaden, avocado, chocolade) dient dan beperkt te worden, aangezien arginine de virale replicatie juist stimuleert.

Ook verbetert lysine de calciumstatus door de calciumopname te verbeteren en de calciumuitscheiding te verlagen.

Lysine draagt bij aan sterk bindweefsel en gezonde botten en is onder meer belangrijk voor kinderen in de groei, sporters en ouderen.

Lysine verbetert de ijzeropname en kan de ijzerstatus verder verbeteren als ijzersuppletie alleen onvoldoende resultaat heeft.

Daarnaast ondersteunt lysine de koolhydraatstofwisseling en bevordert lysine de eetlust.
Lysine is belangrijk voor de elastine- en collageenaanmaak en bevordert het crosslinken van collageen, hetgeen sterk bindweefsel oplevert.


• Lage inname met de voeding (vegetarisme, veganisme, eiwitarm dieet)
• Herpes simplex infectie
• Aften
• Parasitaire infectie
• Chronische stress, angst
• Ondersteuning botopbouw, preventie osteoporose, versterking bindweefsel
• IJzergebrek (waarbij ijzersuppletie onvoldoende resultaat heeft)
• Gebrek aan eetlust
Angst, spierzwakte, vermoeidheid, duizeligheid, vertraagde groei, bloedarmoede Vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivel, peulvruchten, tarwekiemen
  •Er is competitie tussen lysine en arginine wat betreft opname omdat deze aminozuren hetzelfde transporteiwit gebruiken.

Wanneer beide aminozuren worden gesuppleerd, dienen ze los van elkaar (en buiten de maaltijd) te worden ingenomen.

Langdurige suppletie met hoge doses lysine kan de status van arginine verlagen.
• Lysine bevordert de opname van calcium vanuit het maagdarmkanaal en remt de uitscheiding van calcium met de urine.

Overweeg bij calciumsuppletie tevens suppletie met lysine.
•Vitamine C is synergist van lysine bij de aanmaak van collageen en elastine.
•Lysine bevordert de opname van ijzer en zink.
Lysine en arginine kan helpen tegen angst en stress collageen
calcium (betere opnamen )
Angst, spierzwakte, vermoeidheid, duizeligheid, vertraagde groei, bloedarmoede
Herpes simplex
Aften
ijzeropname
  Leucine Nu lijkt het erop dat er één essentieel aminozuur is, dat net even een tikkie essentiëler is dan de andere aminozuren, en dat aminozuur is L-Leucine.

Leucine na een krachttraining nemen bij de maaltijd, geeft een verhoogde spiereiwitopbouw van maar liefst 16%, zo ontdekten biologen van de Universiteit van Maastricht. 
Dat mag, maar hoeft geen volledige warme maaltijd te zijn.
Een shake met wei-eiwit en simpele koolhydraten bouwt na een krachttraining ook meer spiereiwit op als je er het aminozuur Leucine in vrije vorm naast neemt.

Dat betekent dat je het snel aanvoeren van koolhydraten en eiwitten na de training, zoals dat tegenwoordig bij krachtsporters gebruik is, kan opvoeren door daarnaast nog extra Leucine te nemen.
En het heeft nog een voordeel: het werkt niet alleen bij jonge spieren, maar ook de oudere krachtsporter heeft baat bij aanvullling van Leucine.
Voor de goede orde: hebben we het hier over Leucine, dan bedoelen we de L-vorm, de vorm aminozuren die voor het lichaam het meest geschikt zijn.
Leucine is een essentieel aminozuur dat weldadige effecten heeft op de spieropbouw.

In combinatie met een pittige training en een eiwitrijke voeding zorgt het voor meer spiermassa, en bij een streng dieet kan het, liefst in combinatie met krachttraining, de spierafbraak stevig afremmen.

Kortom pro-anabool en anti-katabool. Wat wil een mens die slanker-strakker-sterker wil worden nou nog meer
  eiwit     na een zware inspanning een gezonde natuurlijke anabole werking op de spierstofwisseling. Na een krachttraining kan de inname van enkele grammen BCAA de stofwisseling in de spiercelkernen positief beïnvloeden, waardoor de kracht toeneemt.

Branched Chain Amino Acids, vertakte keten aminozuren (BCAA), zijn essentiële aminozuren; het lichaam kan deze verbindingen niet zelf aanmaken. Het lichaam is in staat om leucine, isoleucine en valine te vormen uit alfa-keto-analogen, maar deze stoffen zijn meestal niet aanwezig in de voeding. We zijn dus afhankelijk van aanvoer van leucine, isoleucine en valine via de voeding.

 Deze drie aminozuren (BCAA’s) hoeven, in tegenstelling tot de andere aminozuren, niet eerst in de lever biochemisch  ‘bewerkt’ te worden, maar komen direct in de circulatie, waardoor de plasmaconcentraties na een maaltijd snel en sterk kunnen stijgen.
kracht
spieropbouw
  Maca 1. Een gezonder libido:
2. Gezonder sperma:

De consumptie van macawortel is ook gekoppeld aan een toename van zaadcellen bij mannen, wat praktisch gezien inhoudt dat pogingen om zwanger te worden vaker succesvol zijn. Dus probeer je al langere tijd zwanger te raken, maar wil het niet zo lukken, overweeg dan om je partner dagelijks een portie maca te geven. Een hoger aantal zaadcellen verhoogt vaak ook het seksuele verlangen in mannen, dit gaat gepaard met een verbeterd libido.
3. Verhoogde vruchtbaarheid:
Ook voor vrouwen die macawortel consumeren, hebben studies aangetoond dat hun vermogen om zwanger te worden wordt versterkt. Kortom, maca een goede manier om mannelijke zaadcellen en de vrouwelijke vruchtbaarheid te bevorderen; het is ideaal voor beide partners om maca aan hun dieet toe te voegen om een betere kans op een mogelijke zwangerschap te hebben.
4. Gezondheid van je botten:
Door macawortel aan je dieet toe te voegen, kun je ook de botdichtheid en sterkte van je botten verbeteren, terwijl je je kans op osteoporose drastisch verlaagd. Macapoeder, samen met vele andere kruisbloemige groenten, is een rijke bron van calcium, wat een essentiële voedingsstof is voor het bevorderen van de gezondheid van de botten
5. Een natuurlijk anti-depressivum:
6. Een natuurlijk evenwicht:
7. Meer energie en een groter uithoudingsvermogen:
7. Meer energie en een groter uithoudingsvermogen:
8. Een sterker immuunsysteem:
9. Verlichting van symptomen tijdens de menopauze:
10. Een mooiere huid:
11. Gaat het gevecht aan tegen vrije radicalen
           
  Methionine Gewrichtskraakbeen heeft voor de opbouw vooral zwavel nodig.
Heeft het lichaam te weinig zwavel ter beschikking, heeft dit bij een gezond mens een lange tijd geen negatieve gevolgen.
Bij mensen die aan artrose lijden, kan een te kort aan zwavel al in het begin van de ziekte negatief op het genezingsproces van het beschadigde weefsel uitwerken.
Studies hebben aangetoond dat het kraakbeen van gezonden mensen ongeveer driemaal zoveel zwavel bevat als dat van artrose patiënten.

1 Daar komt nog bij dat veel artrose medicamenten sulfaat binden, dat zijn de zouten van zwavelzuur.
De behoefte aan zwavel stijgt bovengemiddeld.
Methionine versterkt de nagels en is effectief tegen haaruitval       Dankzij zijn eigenschap zwavelhoudende ketens te vormen die zich beurtelings met elkaar verbinden, is methionine in staat de structuur van de haren en nagels te verbeteren Het activeren van lichaamseigen zwavelproductie wordt geadviseerd.
Men kan niet zomaar zwavel bijvoorbeeld in de vorm van tabletten of een voedingssupplement tot zich nemen.
In plaats daarvan is de toevoer van het aminozuur methionine van belang, want in combinatie met B-vitaminen kunnen talrijke zwavelachtige verbindingen geproduceerd worden.

Methionine is in drie opzichten van belang: Het werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en stimuleert de vorming van kraakbeen.
Kraakbeen
gewrichten
haaruitval
  Muira Puama Muira puama wordt al eeuwen door de Brazilianen gebruikt als afrodisiacum. Sommige Braziliaanse mannen smeren hun geslachtdeel ermee in om een erectie te bevorderen. Het wordt ook gebruikt als mogelijke remedie voor impotentie.
Verder worden aan dit kruid ook eigenschappen toegekend als het versoepelen van de gewrichten en als hulpmiddel bij stressachtige omstandigheden.

Effecten

Muira puama is dus vooral een afrodisiacum. Het werkt stimulerend en potentieverhogend. Enige tijd na het innemen voelen de meeste mensen tintelingen over de ruggengraat en een sensueel gevoel over het gehele lichaam. De afrodiserende werking bestaat onder andere uit het feit dat het de gevoeligheid van de huid en de geslachtsorganen verhoogt. Het middel is dus zeer geschikt om het liefdesleven een bijzondere impuls te geven.
Muira Puama wordt vooral gebruikt om seksuele problemen te voorkomen. Daarbij wordt een verbetering vastgesteld van het libido waaronder meer opwinding en voldoening. ook de erectie wordt verbeterd bij mannen.

In Parijs werd er reeds in 1990 een onderzoek gedaan naar de voordelen van Muira Puama. Daarbij werden 262 mannen met een laag libido gebruikt. Ze hadden ook allemaal milde of ernstige erectieproblemen.

Ze kregen Muira Puama toegediend. Elke dag kregen ze een supplement met de extracten van de plant en dit gedurende 2 weken. Tot de grote verbazing van de onderzoekers zag men dat meer dan 60% van de mannen een duidelijke verhoging van het libido had ervaren en meer dan 50% van de mannen had geen last meer van erectieproblemen.

Een tweede onderzoek werd uitgevoerd. Nu werden 100 mannen gebruikt die ook weer een supplement van de plant kregen toegediend. Men kwam terug tot soortgelijke resultaten. Men zag een duidelijk potentieverhogende werking bij het gebruik van de extracten van de plant.

Het overgrote deel van de deelnemers vertoonde een verbetering van de erecties in de morgen. Meer dan de helft van de mannen zeiden dat ze weer makkelijk een erectie konden krijgen gedurende de seks. En bijna 70% van de mannen had meer seks door dit supplement te gebruiken.
           
  Omega 3-6-9 Omega vetzuren zijn onverzadigde vetzuren die elk van specifieke voedingsbronnen afkomstig zijn en ieder een eigen unieke structuur hebben. Omega-3 en omega-6 zijn beiden essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren, dat wil zeggen dat het lichaam ze in tegenstelling tot omega-9 vetzuren niet zelf kan aanmaken en dus uit voeding moet halen. Omega-3 vetzuren zijn onder andere rijk aanwezig in vette vis, visolie, krillolie, lijnzaad en walnoten. De belangrijkste functie van omega-3 vetzuren is dat ze het reparatieproces van de cellen ondersteunen, waarmee ze bijdragen aan een verlaagd risico op hart- en vaatziekten, kanker, hersenbloedingen, Alzheimer, artritis en andere degeneratieve ziektes. Omega-6 vetzuren vind je in veel plantaardige oliën, maar een van de weinige goede bronnen zijn extra virgin olijfolie en hennepolie. Omega-6 vetzuren versterken onder andere het immuunsysteem en ondersteunen de hart – en bloedvaten. Omega-9 vetzuren worden zelf door het lichaam aangemaakt maar zitten ook in onder andere olijfolie en avocado’s. Ze zijn vooral belangrijk omdat ze bijdragen aan de productie van prostaglandines, welke onder andere een gezonde celfunctie, bloedsamenstelling en hormoonhuishouding bevorderen.      wilde zalm, makreel, ansjovis, walnoten, lijnzaad en groene bladgroenten      Functies van Omega Vetzuren
'Omega' is de laatste letter van het Griekse alfabet. Bij deze vetzuren duidt het op de laatste/het einde van een keten, waar ze gesitueerd zijn. Uit onderzoek komt naar voren dat deze essentiële vetzuren een positieve invloed op de gezondheid lijken te hebben: een goede werking op aspecten van zowel de lichamelijke als de geestelijke conditie. Ze lijken onontbeerlijk te zijn voor een normale structuur en functie van de celmembranen, een belangrijke rol te spelen bij zuurstof transport en energie overdracht aan de cellen. Verder zijn ze betrokken bij de vorming van hormoonachtige stoffen die een groot aantal stofwisselingsprocessen aansturen en een belangrijke rol spelen bij onder andere allergische reacties en ontstekingen
geheugen
  Serotine Wat is serotonine

Serotonine is één van de belangrijkste neurotransmitters die ervoor zorgen dat we ons goed voelen. Het wordt vaak de geluksmolecule genoemd, voor zijn grote rol in het verbeteren van de gemoedstoestand.

Terwijl serotonine bijna altijd in verband wordt gebracht met de hersenfunctie, gemoedstoestand, mentale gezondheid… Toch is ongeveer 95% van de hoeveelheid serotonine die we aanmaken, aangemaakt in de darmen. Dus niet in de hersenen.

Toch moet de serotonine die gebruikt wordt door de hersenen, daar worden aangemaakt omdat de serotonine vanuit de spijsvertering niet tot in de hersenen kan komen.

Sommige experts en onderzoekers zien serotonine niet alleen als een neurotransmitter maar ook als een hormoon.
Wat doet serotonine

Serotonine is één van de meest belangrijkste neurotransmitters in het lichaam. Ze zorgen ervoor dat we ons goed voelen. Deze stof heeft echter nog heel wat andere functies in zowel de hersenen als in het lichaam.

In de hersenen zorgt het voor het in balans brengen van onze gemoedstoestand, ons sociale gedrag, ons libido, slaappatroon, geheugen en ons leervermogen.


De eerste functie die bekend werd had uiteindelijk niks te maken met de hersenen. Men ontdekte dat de stof verantwoordelijk was voor het samentrekken van de bloedvaten
Serotonine tekort kan een oorzaak zijn van een depressie, angst en meer. Wanneer we onze serotonine kunnen verhogen kunnen we onze gemoedstoestand en onze serotonine waarde verhogen.

Wanneer je één van de vele mensen bent die zich vaak neerslechtig, depressief of angstig voelt. Dan heb je een grote kans op een serotonine tekort.
Een serotonine tekort is verantwoordelijk voor de epidemieën van depressie en angst.
      Serotonine is het belangrijkste chemisch bestandsdeel dat er in onze hersenen voor zorgt dat we ons gelukkig voelen, dat we ontspannen en relaxt zijn. En dat we voldoende zelfvertrouwen opbouwen en hebben.

Naast onze gemoedstoestand, speelt serotonine ook een belangrijke rol bij het slapen, ons libido en ons spijsverteringsstelsel.
 
  Prelox De werkzame stoffen in Prelox

Prelox is samengesteld uit drie hoofdcomponenten.
 De eerste en meest vooraanstaande is Pycnogenol. Dit is een extract uit de schors van een naaldboom. Het gaat om een specifieke sub soort, de landes den, ook wel zee den genoemd.

Extract van de schors van deze boom wordt al heel lang gebruikt in traditionele medicijnen. De werking ervan is uitgebreid onderzocht en ook het effect ervan op mannen met een erectie stoornis werd onder de loep genomen.
Een Italiaans onderzoekscentrum voor het vasculair stelsel en fysiologie onderzocht in 2010 het effect van pycnogenol, de gepatenteerde naam voor het dennenschors extract. In een zeer uitgebreide testgroep van mannen met erectieproblemen, werd Prelox tegenover een placebo getest om de invloeden op de potentie te testen. 124 patiënten tussen de 30 en 50 jaar oud werden getest.

De uitslag van het onderzoek was dat mannen die gedurende een periode van 6 maanden Prelox gebruikte, een stijgende vasculaire werking ondervinden die de erectie functie significant verbeterde. Helaas is een testgroep van 124 personen eigenlijk niet groot genoeg om uitsluitsel
L-Arginine in Prelox

Het tweede vooraanstaande ingrediënt wat Prelox bevat is L-Arginine. Het is een aminozuur. In ons lichaam is Arginine werkzaam als bouwsteen van ons immuunsysteem. Arginine is een basiselement wat ons lichaam gebruikt voor het aanmaken van stikstofmonoxide.
 Deze stof speelt een belangrijke rol in het functioneren van onder anderen ons hart en vatenstelsel. Niet vreemd dus, om dit in Prelox terug te vinden
      Icariin in Prelox
Icariin is een middel wat naast Prelox, ook in traditionele chinese medicijnen wordt gebruikt. Het is een flavonoïde die een remmende werking zou hebben op het enzym PDE5, wat zorgt voor het ontspannen van de corpora cavernosa in de penis waardoor deze zich met bloed kunnen vullen.

Het staat er van oudsher om bekend de mannelijke potentie te kunnen verhogen. Dit was echter tot voor kort nooit wetenschappelijk aangetoond.
Een erectie krijgen is niet altijd vanzelfsprekend. Vooral op latere leeftijd krijgen veel mannen wat meer moeite om opgewonden te raken. Bovendien neemt de kwaliteit van de erecties vaak wat af, waardoor de penis sneller slap wordt. Erectieproblemen kunnen aardig wat stress en onzekerheid veroorzaken. Hierdoor raakt menig liefdesleven in de put. Erectiemedicatie kan helpen. Een reguliere erectiepil kan echter veel bijwerkingen veroorzaken en wordt uitsluitend voorgeschreven door een arts. Prelox werkt op basis van natuurlijke ingrediënten, waardoor het veilig gebruikt kan worden en zonder recept te verkrijgen is. De Prelox erectiepil werkt op basis van L-arginine en Pycnogenol. Deze stoffen verhogen de productie van stikstofmonoxide in het lichaam, wat een stimulerend effect heeft op de bloedsomloop in de penis. Een penis die goed doorbloed is, kan gemakkelijker stijf worden en houdt de erectie ook langer vast. Dit heeft een positieve invloed op uw prestaties in bed. De werkzaamheid van Prelox is bewezen in een klinisch onderzoek. Maar liefst 85% van de mannen die Prelox gedurende zes weken gebruikten, kregen betere erecties.  
  Pycnogenol zie blad 3  1. Antioxidant en vrije radicalenvanger
2. Ontstekingsremmende en immunomodulerende
3. Cardiovasculaire effecten
4. Stabiliteit bloedglucosespiegel
5. Antimicrobiële effecten
b. Chronische veneuze insufficiëntie, spataderen pelijk-onderzoek
c. Trombosepreventie
d.Hypertensie
e. Bescherming tegen atherosclerose en kransvatziekte
f. Hartfalen
Metabool syndroom en diabetes
h. Osteoartritis
i. Jicht
j. Spierkramp en spierpijn 
           
  Rhodiola Rhodiola staat algemeen bekend als een "adaptogeen", d.w.z. het past zich aan de wisselende omstandigheden in lichaam en geest aan. Bijvoorbeeld het werkt stimulerend bij vermoeidheid, maar ontspannend bij stress/spanning.

 Wat zijn de positieve effecten die Rhodiola in je lichaam kan hebben?

 1. Verhoogt je energie

 Rhodiola verhoogt de zuurstof-dragende capaciteit van onze rode bloedcellen, wat het bijzonder effectief maakt in het vergroten van energie, vitaliteit en uithouding tijdens stressvolle tijden. Aangezien de meeste van ons niet volledig ademhalen wanneer we in een panieksituatie zitten of hard trainen, kan Rhodiola deze onvermijdelijke verhoging in kooldioxide en melkzuur / afname van zuurstof tegengaan, om ons sterker en rustiger te doen voelen zelfs wanneer het leven hectisch is.

2. Vermindert de hoeveelheid stress die je lichaam en geest ervaren in stressvolle situaties.

Rhodiola heeft een kalmerend effect op onze lichamelijke en mentale gesteldheid vanwege het vermogen om cortisol te verlagen, een van onze belangrijkste stress hormonen. Hoewel een beetje cortisol absoluut noodzakelijk is om te leven – dit is het hormoon dat, op cyclische wijze gedurende de dag of in tijden van stress, wordt afgescheiden door je bijnieren – staan de meeste van ons constant bloot aan deze stof, wat leidt tot een verminderde bloedsuiker respons, toename van buikvet, verminderd geheugen, verminderde energie productie en verminderde immuniteit.
 Door het verminderen van cortisol en het in balans brengen van het endocriene systeem, helpt rhodiola niet alleen deze constante afgifte van cortisol te verminderen, maar ook het hele communicatie netwerk op langere termijn in balans te brengen. Dit leidt tot verbeterd geheugen en concentratie, meer energie, verhoogde weerstand, en betere insuline respons.

Asthenie,vermoeidheid, sporters en hypoxie
Athenie is een toestand waarbij sprake is van algemene lichaamszwakte, krachteloosheid van spieren, concentratiestoornissen en kortademigheid, die soms gepaard gaat met hyperventilatie, hartkloppingen, prikkelbaarheid, duizelingen en angsten. In een onderzoek, onder mensen tussen 17 en 55 jaar oud met asthenie, meldde 64% van de deelnemers een gedeeltelijke of gehele verdwijning van de klinische symptomen, in combinatie met een toename van de arbeidsproductiviteit na suppletie met Rhodiola
Werking
Rhodiola kan de hormonale reacties op stress van het lichaam reguleren; niet alleen door invloed op de bijnieren, maar ook via de hypothalamus, waaruit de eigenlijke reactie op stress begint. De ondersteunende werking van Rhodiola op de geestelijke en de lichamelijke gezondheid is voornamelijk een gevolg van de beschermende invloed op neurotransmitters in de hersenen, zoals serotonine en dopamine. Rhodiola verbetert de werking van neurotransmitters door de enzymatische afbraak ervan tegen te gaan en te voorkomen dat lage spiegels ontstaan door overmatige (anti) stresshormonen. Tevens verbetert Rhodiola het transport van voorlopers van serotonine (tryptofaan en 5-hydroxy tryptofaan) in de hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat rhodiola het gehalte serotonine met 30% kan doen stijgen.
    3. Helpt je om buikvet te verbranden

 Rhodiola verlaagt niet alleen het cortisol en bloedsuiker aspect van de buikvet vergelijking, maar het activeert ook een enzym genaamd ‘hormoongevoelige lipase’, een stof die het mogelijk maakt toegang te krijgen tot en gebruik te maken van opgeslagen buikvet. Dit helpt je lichaam om gewicht kwijt te raken omdat het in balans is.
4. Maakt je slim

 Rhodiola verhoogt ook de gevoeligheid van je zenuwcellen (de denkende cellen in je hersenen) voor de aanwezigheid van dopamine en serotonine, twee neurotransmitters die betrokken zijn bij concentratie, geheugen, genot, en stemming. Deze plant wordt gebruikt als een effectief alternatief voor antidepressiva, en kan een welkome mentale boost zijn voor bijna iedereen. Als toegevoegde bonus, kan de verhoging van de gevoeligheid voor dopamine ook het genot van eten, seks en andere goede dingen verhogen, alsook het verlangen naar koolhydraten verminderen.
 
  Taurine Nuttig gebruik van taurine

Het stofje is om die reden een belangrijk bestanddeel in twee soorten producten: pre-workouts en energiedrankjes. In het eerste geval wordt het vooral gebruikt om de fysieke prestaties van een sporter te vergroten: dankzij de taurine die je voor een training inneemt, ben je in staat om jezelf verder te pushen en ga je dus sneller vooruit.

Je wordt daarnaast minder snel moe en je conditie verbetert wat. In energiedrankjes is de taurine vooral bedoelt om de mentale prestaties te verbeteren; die werking heeft het vooral in combinatie met cafeïne. Wie energiedrink neemt, zal zich daarna dus wakkerder voelen en zich vaak ook beter kunnen concentreren.
Taurine vervult een functie in de hartspier en de zenuwcellen en beschermt in het oog de fotoreceptoren. Taurine zou een gunstig effect hebben op de hartwerking.


Verschillende ziektes en aandoeningen, zoals falen van de lever, de nieren en het hart, diabetes en kanker, kunnen allemaal een oorzaak zijn voor een tekort aan taurine. Ook zullen lichamen die ouder worden intern vaak een onvoldoende hoeveelheid aan taurine kunnen produceren, wat als gevolg heeft dat supplementen met taurine voor deze mensen onontbeerlijk zijn.
      Dé nutritionele factor voor het lange leven

De connectie tussen taurine en een lang leven is zo sterk dat researchers intussen taurine de eretitel van “de nutritionele factor voor het lange leven van de Japanners“ hebben meegegeven.

Taurine promoot de cardiovasculaire gezondheid, de insulinegevoeligheid, de balans van de elektrolyten, de functie van het gehoor en de modulatie van het immuunsysteem. Bij onderzoek op dieren naar de bescherming taurine tegen hartfalen, bleek dat dit aminozuur de mortaliteit met zowat 80% verminderde.
Bijwerkingen bloed en hart

Ook je hart en bloedvaten krijgen te maken met het effect van de taurine. Zo beïnvloed taurine de elektrolyten die de hartfunctie regelen, zoals calcium, kalium en natrium. Hierdoor kunnen extreme hoeveelheden hartritmestoornissen en andere hartproblemen ontstaan.

Taurine werkt verder als een soort bloedverdunner, wat goed nieuws is voor mensen met een hoge bloeddruk, maar gevaarlijk kan zijn voor wie juist een lage bloeddruk heeft. Wanneer je dus duizelig wordt nadat je je pre-workoutpoeder genomen hebt, is het mogelijk dat je erg gevoelig bent voor de effecten van taurine. Het is dan verstandig om de stof wat meer te ontwijken.
 
  Threonine Threonine wordt gebruikt in het lichaam om de twee belangrijkste bindende stoffen te vormen, collageen en elastine. Het is daarnaast essentieel om een goede eiwit balans te behouden. Threonine is ook betrokken bij het functioneren van de lever en het onderhoud van het immuunsysteem door te helpen bij de productie van antilichamen en door de groei en activiteit van de thymus te bevorderen Functie of gunstige effecten van threonine uit voeding
• helpt bij sommige vormen van depressiviteit • kan helpen stress te verminderen • helpt bij de vorming van collageen (anti-aging, huidverjonging) • bevordert de vorming van elastine* • helpt bij de vorming van tandglazuur • helpt, in combinatie met onder meer methionine, leververvetting tegengaan • is verantwoordelijk voor de weerstand • bevordert de aanmaak van antistoffen • ondersteunt het immuunsysteem** • kan de bloedsuikerspiegel in balans brengen • gaat geïrriteerdheid tegen • helpt bij lichte ontvlambaarheid / kort lontje • kan opvliegendheid verminderen • kan 'moeilijk doen' terugdringen • vermindert agitatie
           
  Tongkat Ali
( eurycoma longifolia )
Eurycoma longifolia is een kleine boom die voorkomt in Zuidoost-Azië, met name in Indonesië en Maleisië. Het staat bij de lokale bevolking onder meerdere namen bekend zoals bijvoorbeeld Pasak bumi, maar de meest gebruikelijke naam is Tongkat Ali. Dit betekent letterlijk 'staf van Ali' en geeft een duidelijk aanwijzing waar het voor gebruikt wordt.

Hoewel verschillende delen van de Eurycoma longifolia traditioneel voor diverse medicinale doeleinden benut worden, staat de plant voornamelijk bekend om de wortels (en extracten) die door mannen geconsumeerd worden om het libido te verbeteren en seksuele aandoeningen te behandelen, waaronder erectiestoornis. Sommige mensen noemen Tongkat Ali de 'Aziatische Viagra' vanwege de sterke verbetering van de seksuele prestaties en de seksdrift.
De werking van het afrodisiacum Tongkat Ali was lange tijd een mysterie, maar een recent onderzoek toont aan dat de wortel van de Eurycoma longifolia Jack indirect leidt tot een toename van het testosterongehalte.

Het hormoon testosteron is verantwoordelijk voor allerlei aspecten van het voortplantingssysteem en is een van de drijfveren achter lichamelijk veranderingen bij de overgang van puberteit naar volwassenheid. De meest belangrijke werking is het verband tussen testosterongehalte en de zin in seks. Een laag testosterongehalte kan leiden tot minder zin en het bovendien lastig maken om een erectie in stand te houden. Klieren in de geslachtsorganen krijgen van het lichaam een signaal om meer of minder hormonen aan te maken. Tongkat Ali blokkeert het stopsignaal tijdelijk, zodat het lichaam door blijft gaan met de natuurlijke productie van testosteron.
      Tongkat Ali heeft een positieve invloed op de lichaamseigen productie van hormonen. Het effect is niet vergelijkbaar met anabolen steroïden. Hoewel beide middelen leiden tot een toename van hormonen, bereikt Tongkat Ali dit effect op een indirecte en meer natuurlijke wijze.

Het injecteren van steroïden ondermijnt de werking van de geslachtsorganen. De klieren krijgen van het lichaam een signaal om de hormoonproductie te stoppen, zelfs als er niets meer wordt aangemaakt. Hierdoor sterven de klieren na verloop van tijd af. Tongkat Ali zorgt juist voor een indirecte toename van testosteron, door het signaal te blokkeren dat de testosteronproductie laat stoppen. Dit houdt in dat je lichaam op natuurlijke wijze hormonen blijft aanmaken.

Meer testosteron leidt tot meer zin in seks en betere prestaties, met name voor mensen die te kampen hebben met een laag libido. De klinisch bewezen sterkere testosteronwerking geeft je ook een sterkere erectie. Het zorgt niet per se voor een langere duur van het seksuele genot, maar het helpt wel de viriliteit en algeheel energieniveau te verbeteren, waardoor je meerdere malen per nacht de liefde kunt bedrijven. Tongkat Ali wordt ook gebruiken door atleten, in het bijzonder bodybuilders, als hulpmiddel om meer spiermassa te krijgen.

Het effect is niet onmiddellijk bij het eerste gebruik en heeft tijd nodig om op te bouwen.
Als toevoeging op de effecten voor het seksuele aspect, zal tongkat ali ook de sperma productie verhogen. Het kan net zo goed worden gebruikt als middel om het orgasme uit te stellen.

Eén bepaalde molecule in de plant is daar direct voor verantwoordelijk. Het gaat om de 9-hydroxycanthine-6 molecule. Die molecule wordt in verband gebracht met zowel het uitstellen van het orgasme of de zaadlozing, als voor het potentie verhogende effect van de plant.
 
  Tribulus Tribulus Terestris werkt niet. Tenminste, niet om testosteron te verhogen. Als het al plaats heeft in het supplementenarsenaal van een bodybuilder dan is dat mogelijk als NO-Booster.

Wat is Tribulus Terestris?

Tribulus Terestris is een plantje (behorend tot de distelachtigen) dat groeit op veel plaatsten in de wereld waaronder Oost- en Zuid-Europa (vooral Bulgarije), Azië, Afrika en Australië. Het plantje bevat steroïdale saponinen, steroïde-achtige stoffen. Van de plant wordt een gedroogd extract gemaakt door gemalen delen te mengen met een vloeistof die alle stoffen eruit haalt. Vervolgens wordt het oplosmiddel verdampt zodat alleen de geconcentreerde stof overblijft. Het wordt in de Chinese traditionele geneeskunde gebruikt ter verbetering van de lever en de nieren. In de Indiase Ayurveda (hindoeïstische gezondheidsleer) wordt het gebruikt als zenuwkalmerend, als afrodisiacum en als diureticum (plasmiddel)(
  Het mechanisme van Tribulus terrestris is waarschijnlijk dat het kruid werkt als een NO-booster. Net als sildenafil, de actieve stof in Viagra. Dat verklaart de potentieverhogende werking van Tribulus, waarover overtuigende anekdotes de ronde doen. Maar de spiergroei versnellen, dat doet Tribulus niet.           
  Tryptofaan Tryptofaan speelt een rol bij de productie van de neurotransmitter serotonine (Tryptofaan → 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) → Serotonine). Deze stof heeft invloed op stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.  L-Tryptofaan kan slaapbevorderend, angst-dempend en als antidepressivum werken. Mensen met een lactose-allergie hebben daarom een hoger risico op depressie [1].

Waarom is slaap zo belangrijk voor spiergroei? Onder andere door de aanmaak van testosteron. Onderzoek heeft uitgewezen dat een uur minder slaap 12% tot 15% minder aanmaak van testosteron betekent [2].

Franse sportwetenschappers stelden bovendien vast dat minder slaap leidt tot een verslechterde zuurstofopname. Omdat zuurstof één van de belangrijkste energieleveranciers is, gaat dit ten koste van je energie.


Van L-Tryptofaan is overtuigend aangetoond dat het kan helpen sneller in slaap te vallen.  Dit leidt tot meer testosteron, minder vetopslag en betere zuurstofopname       Bijwerkingen die zijn beschreven, zijn wazig zien, duizeligheid, vermoeidheid

Tenslotte onderzochten onderzoekers van de University of Bristol het verband tussen slaap en vetverlies. Zij concludeerden dat een uur minder slaap kan leiden tot bijna 3% meer vetopslag. Genoeg redenen om je slaap serieus te nemen. Nu nog de vraag of je hierbij daadwerkelijk L-tryptofaan als hulpmiddel nodig hebt en of (en in welke mate) je dit uit suppletie moet halen.
Voor een ieder die wel eens de moeite heeft genomen de ingrediënten te lezen van bijvoorbeeld een pot proteïne is Tryptofaan geen onbekende naam. Proteïnen worden opgebouwd uit aminozuren. L-Tryptofaan is een  essentiëel aminozuur, dat wil zeggen, het wordt niet door het lichaam aangemaakt en moet daarom uit voeding gehaald worden. Het komt onder andere voor in melk (vandaar mogelijk de warme melk voor het slapen gaan), bananen, chocolade en kikkererwten.  
  Valine Valine is een essentieel aminozuur dat onder andere noodzakelijk is voor een goed werkend zenuwstelsel en voor cognitief functioneren. Het is een van de drie vertakte keten aminozuren ofwel BCAA’s. De andere bestaande vertakte keten aminozuren zijn leucine en isoleucine. Deze vertakte keten aminozuren worden vaak in combinatie genomen in de vorm van een BCAA supplement.

Valine en de andere twee BCAA’s, leucine en isoleucine, maken circa een derde uit van alle aminozuren die geabsorbeerd worden door de spieren. Het is zelfs zo dat valine niet verwerkt wordt door de lever, maar meteen wordt opgenomen door de spieren. Samen zijn ze in staat om spieraandoeningen te voorkomen en zijn ze verantwoordelijk voor het uitvoeren van een groot aantal functies in het lichaam. Zo zijn deze aminozuren essentieel voor de dagelijkse lichaamsfuncties, voor het behoud spieren en regulatie van het immuunsysteem.
De grootste voordelen van valine worden ervaren door sporters. Valine is namelijk essentieel voor spierweefselherstel en spiermetabolisme, daarnaast verhoogt het je uithoudingsvermogen tijdens oefeningen.

Ook is aangetoond dat het voor verbetering kan zorgen bij spieraandoeningen en dat het effectief is als een eetlustremmer.
Tevens biedt valine ook grote voordelen bij de regulatie van het immuunsysteem.


  zuivel, vlees, graan, paddestoelen, soja en pinda’s   Maar ook voor niet sporters is valine belangrijk aangezien het onder andere zorgt voor verbetering bij slapeloosheid en nervositeit. Valine wordt vaak gebruikt door sporters in combinatie met isoleucine en leucine voor spiergroei. Het geeft energie en helpt ook om het spierweefsel dat is beschadigd tijdens het sporten te herstellen. Tevens helpt het ook bij de regulering van stikstof in het lichaam bouwstenen zenuwbanen
  Vinpocetine Vinpocetine is een synthetische vorm van vincamine, een alkaloïde. Alkaloïden zijn stoffen die stikstof bevatten. Vincaminie komt van nature voor in de kleine maagdenpalm, een plant met kleine paarsblauwe bloemen die ook in Nederland groeit. Vinpocetine is slecht oplosbaar in water en wordt daardoor soms niet helemaal geabsorbeerd door het lichaam. Toch stijgt het vinpocetine-niveau in het bloed snel waardoor je ook de positieve effecten kort na inname merkt.

De lijst met positieve effecten van vinpocetine is behoorlijk lang! Allereerst verbetert het geheugen.
Allereerst werkt het vaatverwijdend bij de bloedvaten naar je hersens. Vaten elders in je lichaam verwijden niet. Deze verhoogde bloedtoevoer naar het brein zorgt ook voor meer zuurstof en glucose, dé brandstof voor het brein.

Daarnaast stimuleert vinpocetine de productie van ATP, bron van energie in cellen. Dit is de reden dat je je energieker voelt en een beter humeur hebt. Tot slot wordt de productie van allerlei neurotransmitters verhoogd. Dit zijn bijvoorbeeld acetylcholine, noradrenaline, serotonine en dopamine. Dat zort ervoor